De onafhankelijkheid van Nagorno-Karabach wordt door geen enkel land ter wereld erkend, maar dat weerhoudt ze er niet van er een eigen visaregime op na te houden. Je kunt het visum vooraf aanvragen in Jerevan, of de benodigde formulieren aan de grens invullen. De laatste optie is de snelste.

N.B. Tot hier en verder biedt op de website geen reizen aan naar Nagorno-Karabach. Neem telefonisch contact met ons op voor meer informatie.

Aanvragen in Jerevan

Permanent Mission of the Republic of Artsakh in the Republic of Armenia
Nairi Zarian St 17a, Jerevan
+37410 249705
yerevan.nkr@web.am

De ambassade van Nagorno-Karabach is geopend op werkdagen van 9.00 tot 18.00 (vrijdag tot 17.00).

Ophalen aan de grens

Er zijn twee grensovergangen: de zuidelijke route vanuit Goris (via de Laçın corridor) en de noordelijke route vanuit Vardenis (over de Sotkpas). Alleen de zuidelijke grensovergang is permanent bemand. De weg over de Sotkpas is eind 2016 geasfalteerd, maar vooralsnog is er geen sprake van een ‘officiële’ grenspost.

Dit betekent dat je het benodigde aanvraagformulier mogelijk misloopt wanneer je Nagorno-Karabach via de Sotkpas binnenrijdt. Dit kan later problemen opleveren: bij het verlaten van Nagorno-Karabach via de Sotkpas kunnen visa namelijk geïnspecteerd worden.

Aanvraagformulier

Aanvraagformulieren voor het visum zijn zowel in Jerevan als aan de grens aanwezig. Wie het papierwerk vooraf al wil invullen kan het formulier hier downloaden. Na het invullen van het formulier krijg je het visum direct. Je hoeft het tegenwoordig niet meer bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Stepanakert op te halen, zoals tot mei 2019 het geval was.

Op het aanvraagformulier moet je vermelden welke plaatsen in Nagorno-Karabach je wilt bezoeken. ‘All allowed areas’ invullen mag niet; alle regio’s afzonderlijk vermelden wel (Askeran, Hadrout, Karvajar, Kashatagh, Martakert, Martuni en Shushi). Agdam is verboden gebied. Bij verblijfplaats aangeven dat je in je eigen camperbus of tent slaapt mag trouwens wel, mocht je geen adres van een ho(s)tel paraat hebben.

Kosten

Een toeristenvisum (geldig voor een verblijf tot 21 dagen) is gratis. Prijzen voor andere typen visa zijn te vinden op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Nagorno-Karabach.

De grens over met een (huur)auto

Je auto wordt door douaniers meestal niet gecontroleerd en je hebt ook geen speciale papieren of verzekeringen nodig. De meeste Armeense verhuurbedrijven staan je toe met een huurauto naar Nagorno-Karabach te rijden. Soms moet je dit vooraf wel aangeven, maar er worden geen extra kosten voor gerekend.

Overige tips

Het visum zelf wordt op een los stickervel gegeven. Als je van plan bent Azerbeidzjan nog ooit te bezoeken, kun je het visum beter niet in je paspoort plakken. Het is ook beter je bezoek aan Nagorno-Karabach aan de Azerbeidzjaanse grens niet te bespreken.

Overige vragen

Je kunt je vraag natuurlijk ook direct aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Nagorno-Karabach stellen:

NKR Ministery of Foreign Affairs
Azatamartikneri 28
+37447 941418
consular@mfa.nkr.am

Het Minsterie van Buitenlandse Zaken is geopend op werkdagen en op zaterdag en zondag van 12.00 tot 15.00.

Met dank aan Caravanistan en NKR MFA.