De onafhankelijkheid van Nagorno-Karabach wordt door geen enkel land ter wereld erkend, maar dat weerhoudt ze er niet van er een eigen visaregime op na te houden. Je kunt het visum vooraf aanvragen in Jerevan, of het ophalen in Stepanakert, de hoofdstad van Nagorno-Karabach. De laatste optie is de snelste.

Aanvragen in Jerevan

Permanent Mission of the Republic of Artsakh in the Republic of Armenia
Nairi Zarian St 17a, Jerevan
+37410 249705
yerevan.nkr@web.am

De ambassade van Nagorno-Karabach is geopend op werkdagen van 9.00 tot 18.00 (vrijdag tot 17.00).

Ophalen in Stepanakert

Aan de grens van Nagorno-Karabach krijg je van de douane een papiertje en de opdracht binnen drie dagen je visum te regelen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Er zijn twee grensovergangen: de zuidelijke route vanuit Goris (via de Laçın corridor) en de noordelijke route vanuit Vardenis (over de Sotkpas).

Alleen de zuidelijke grensovergang is permanent bemand. De weg over de Sotkpas is eind 2016 geasfalteerd, maar vooralsnog is er geen sprake van een ‘officiële’ grenspost. Dit betekent dat je het benodigde papiertje misloopt wanneer je Nagorno-Karabach via de Sotkpas binnenrijdt. Dit levert mogelijk problemen op bij het verlaten van het land – bij het verlaten van Nagorno-Karabach via de Sotkpas werden onze visa in ieder geval geïnspecteerd.

NKR Ministery of Foreign Affairs
Azatamartikneri 28
+37447 941418
consular@mfa.nkr.am

Het Minsterie van Buitenlandse Zaken is geopend op werkdagen en op zaterdag en zondag van 12.00 tot 15.00.

Aanvraagformulier

Aanvraagformulieren voor het visum zijn zowel in Jerevan als Stepanakert aanwezig. Wie het papierwerk vooraf al wil invullen kan het formulier hier downloaden.

Op het aanvraagformulier moet je vermelden welke plaatsen in Nagorno-Karabach je wilt bezoeken. ‘All allowed areas’ invullen mag niet; alle regio’s afzonderlijk vermelden wel (Askeran, Hadrout, Karvajar, Kashatagh, Martakert, Martuni en Shushi). Agdam is verboden gebied. Bij verblijfplaats aangeven dat je in je eigen camperbus of tent slaapt mag trouwens wel, mocht je geen adres van een ho(s)tel paraat hebben.

Kosten

Een toeristenvisum (geldig voor een verblijf tot 21 dagen) kost 3.000 AMD (ongeveer €5). Prijzen voor andere typen visa zijn te vinden op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Nagorno-Karabach.

De grens over met een (huur)auto

De enige functie van de douaniers aan de grens met Nagorno-Karabach is het controleren van je visum of het uitdelen van het papiertje wat je hiervoor nodig hebt. Je auto wordt niet gecontroleerd en je hebt hiervoor geen speciale papieren of verzekeringen nodig. De meeste Armeense verhuurbedrijven staan je toe met een huurauto naar Nagorno-Karabach te rijden. Soms moet je dit vooraf wel aangeven, maar er worden geen extra kosten voor gerekend.

Overige tips

Het visum zelf wordt op een los stickervel gegeven. Als je van plan bent Azerbeidzjan nog ooit te bezoeken, kun je het visum beter niet in je paspoort plakken. Het is ook beter je bezoek aan Nagorno-Karabach aan de Azerbeidzjaanse grens niet te bespreken.

Overige vragen

Je kunt je vraag natuurlijk ook direct aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Nagorno-Karabach stellen: consular@mfa.nkr.am.

Met dank aan Caravanistan en NKR MFA.