Wie Abchazië wil bezoeken, moet vooraf een visum aanvragen. De grote visumbedrijven die bij Google komen bovendrijven wagen zich daar niet aan, maar erg lastig is het allemaal niet. Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden is: waar ga ik Abchazië in en waar verlaat ik het (niet-erkende) land?

Vanuit Rusland of Georgië

Met een Nederlands of Belgisch paspoort kun je kiezen uit twee grensovergangen om Abchazië in te reizen: vanuit Adler in Rusland (over de rivier Psou) of vanuit Zugdidi in Georgië (over de rivier Enguri).

let op: Verlaat Abchazië via dezelfde grensovergang als degene die je gebruikt bij binnenkomst. Vanuit Rusland binnenkomen en doorreizen naar Georgië wordt door de Georgiërs gezien als illegaal binnentreden van hun land. Recente informatie (april 2018) wijst erop dat deze overtreding niet langer in een gevangenisstraf resulteert, maar slechts in een boete (400 tot 2000 lari). De omgekeerde route – vanuit Georgië binnenkomen en doorreizen naar Rusland – is mogelijk, maar houdt wel in dat je Georgië niet meer met hetzelfde paspoort kunt bezoeken. Mogelijk lukt dit met een nieuw paspoort wel. Bewaar in ieder geval de door de Russische douane gestempelde immigratiekaart. Deze heb je nodig wanneer je Rusland weer verlaat.

Kies je er toch voor op één van deze door ons afgeraden manieren Abchazië te bezoeken, dan horen we graag van je hoe het afloopt!

Adler – Psou

24 uur per dag open (in theorie)
De Russische douaniers stempelen je paspoort niet aan deze grens. Toch heb je een double entry of multiple entry Russisch visum nodig om Abchazië via deze grensovergang te bezoeken. De grenscontrole stempelt de immigratiekaart die wordt ingenomen bij het vertrek uit Rusland. Bij het verlaten van Abchazië ontvang je een nieuwe immigratiekaart die je goed moet bewaren tot je Rusland verlaat.

Zugdidi – Enguri

open van 8.00 tot 19.00 uur (in theorie)
Het is niet verstandig om aan de Georgische grens te zeggen dat Abchazië een land is. Het is een deel van Georgië en als toerist wil je heel Georgië zien. Laat je paspoort zien bij de politiepost bij de slagboom. Sommige toeristen worden binnen tien minuten doorgelaten, maar het komt ook regelmatig voor dat ze je twee tot drie uur laten wachten aan de Georgische zijde van de grens. Daarna loop je de brug over de Enguri over. Het is ongeveer anderhalve kilometer lopen vanaf de politiepost, dus de huifkar nemen die over de brug rijdt is niet nodig. De formaliteiten duren bij de Abchazische douaniers in de regel een stuk minder lang.

Je visum zit niet in je paspoort, maar krijg je in Sukhum als een los vel papier. Bij het verlaten van Abchazië wordt het door de douaniers ingenomen. Mocht dit vergeten worden, dan is het waarschijnlijk slim om het visum uit je paspoort te halen voor je je paspoort opnieuw laat zien bij de Georgische politiepost.

Visum online aanvragen

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Abchazië vul je een elektronische aanvraag in: http://mfaapsny.org/en/consular-service/permission/. Alle vragen zijn in het Engels. Deze aanvraag is niet voor het visum, maar voor toestemming om Abchazië te mogen bezoeken. Je ontvangt onmiddellijk een bevestiging in je inbox. Na ongeveer zeven dagen ontvang je een toestemmingsbrief (Clearance letter). Print deze uit om aan de grens te laten zien.

Visum ophalen in Sukhum

Bij aankomst in Abchazië moet je binnen drie werkdagen de consulaire service bezoeken om het Abchazisch visum op te halen. Deze is te vinden op Sakharova 33 in Sukhum en is open van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur (gesloten voor lunch van 12.00 tot 13.00 uur). De kosten voor een 10-daags toeristenvisum bedragen 400 roebel en kunnen contant of (soms) met pinpas worden betaald (voor andere typen visa, zie http://mfaapsny.org/en/consular-service/consular/). Het visum wordt afgedrukt als een apart vel papier en zit niet vast in je paspoort.

Overige tips

Kleed je onopvallend aan de Georgisch-Abchazische grens. De lokale bevolking draagt vooral zwarte kleding. Veel Georgiërs forenzen dagelijks heen en weer tussen Zugdidi en Gali. Gali is een arme, deels verwoeste stad met veel misdaad. Als toerist kun je beter een directe marskrutka of taxi naar Sukhum nemen, of anders in Gali overstappen op een bus naar Sukhum.

Reis je Abchazië vanuit Georgië binnen, steek de grens dan vroeg over. Op internet doen verhalen de ronde dat er later op de dag vaker berovingen plaatsvinden aan deze grens. Soms wordt de grensovergang pas om 10.00 geopend. Dat is nog altijd voldoende tijd om Sukhum per openbaar vervoer te bereiken.

Een taxi vanaf Zugdidi kost 10 lari, een marshrutka 3 lari.

Zorg ervoor dat je voldoende roebels of dollars op zak hebt. In Abchazië kun je nergens lari tegen roebels wisselen. In Georgië kun je wel roebels tegen lari wisselen! Er zijn pinautomaten aanwezig in Abchazië, maar of je daar met Nederlandse en Belgische pinpassen geld kunt opnemen is niet duidelijk. Mijn eigen bankpas werkte bij de consulaire service in Sukhum in ieder geval wel. Ervaringen op dit vlak van andere reizigers zijn welkom!

Overige vragen

Je kunt je vraag natuurlijk ook direct aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Abchazië stellen: visa@mfaapsny.org.

Abchazië met Tot hier en verder

Toch liever met een groepsreis naar Abchazië? tot hier en verder helpt je graag met het invullen van het elektronische aanvraagformulier. Meer informatie over onze reis naar Abchazië vind je op Onbestaand maakt onbemind II: Abchazië en Georgië.

Met dank aan Caravanistan, MFA Apsny, Discover Abkhazia en mijn vader.


Laatste update: oktober 2019