Wachten op het leven in de Westelijke Sahara

Filmtip bij de reis Onbestaand maakt onbemind (V) Marokko en de Westelijke Sahara: de documentaire Life is Waiting: Referendum and Resistance in Western Sahara (Iara Lee, Verenigde Staten/Westelijke Sahara, 2015).

“Als in het nieuws komt dat vrouwen in Saudi-Arabië niet mogen autorijden is dat een schandaal. Als Saharaanse vrouwen door Marokkaanse agenten in elkaar worden geschopt komt dat niet in het nieuws.”

Life is Waiting schetst een treurig beeld van het eindeloze wachten op een beloofd referendum dat nooit plaats zal vinden. Beelden uit de ‘Bevrijde gebieden’ zijn zeldzaam en ook in deze documentaire zien we vooral Saharaanse rappers die de herinnering aan hun cultuur levend proberen te houden in ballingschap in Spanje en vluchtelingen die al een generatie lang in de Algerijnse kampen bij Tindouf leven.

Het maakt nieuwsgierig naar Waliya, de eerste dramafilm met de Westelijke Sahara in de hoofdrol, maar vooral naar het ArtIfarite Festival. Dat vindt elke winter namelijk wél plaats in het deel van de Westelijke Sahara waar Polisario het voor het zeggen heeft.

De stilte en leegte van Tsjetsjenië
De dwergstaat die Amerika versloeg