Is het wel veilig in de boevenlanden waar tot hier en verder heen reist?

Ja. Wij zijn bekend in alle landen van het reisaanbod en reizen hier regelmatig heen. Op plekken als Abchazië en Transnistrië werken we samen met lokale partners die alles over het land, de cultuur en de politieke situatie weten.

Ondanks de schimmige reputatie die niet-erkende landen vaak hebben is het veilig om ze als toerist te bezoeken. De kans om er beroofd te worden is kleiner dan in West-Europese steden. We volgen de laatste ontwikkelingen op de voet en houden hier in de uitvoering van het reisaanbod rekening mee.

Hoe zit dat dan met het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken?

Op www.nederlandwereldwijd.nl lees je het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor de meeste landen waar we heen reizen gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Voor andere landen hanteert het ministerie de kleur geel: Let op, veiligheidsrisico’s. Dit geldt bijvoorbeeld voor Turkmenistan. Er wordt geadviseerd militaire installaties, plaatsen waar veel mensen komen en demonstraties te vermijden.

Een enkele plek, zoals Abchazië, krijgt de kleur rood. Dit betekent een negatief reisadvies. Nederland steunt de territoriale integriteit van Georgië en erkent de onafhankelijkheid van Abchazië niet. Wij begrijpen deze politieke motivatie voor een negatief reisadvies, maar zijn van mening dat reizigers Abchazië veilig vanuit Georgië kunnen bezoeken. De situatie is genuanceerder dan de rode kleur op de landkaart doet vermoeden.

Een negatief reisadvies heeft gevolgen voor de dekking van je reisverzekering: schade die ontstaat door onveilige situaties (bijvoorbeeld ten gevolge van politieke spanningen, conflicten of rellen) wordt niet vergoed. Onkosten zoals het vroegtijdig beëindigen van de reis en repatriëring zijn dan niet gedekt. Normale reisschade (zoals verloren bagage of een gebroken arm) wordt wel vergoed, zolang de oorzaak losstaat van de veiligheidssituatie. Een enkele reisverzekeraar, zoals Allianz, dekt naast de normale reisschade ook repatriëring bij een negatief reisadvies.

In geval van twijfel kun je ook kiezen voor een verzekeraar als IATI. Zij doen niet flauw over moeilijke landen als Afghanistan en Somalië. Repatriëring, blijvende invaliditeit en overlijden zijn verzekerd; persoonlijke eigendommen en aansprakelijkheid zijn niet verzekerd.

Moet ik een reisverzekering afsluiten?

Ja. Je bent verplicht een reisverzekering af te sluiten als je bij ons een reis boekt. Zie hiervoor ook onze voorwaarden.

Wie begeleidt de reizen?

Tenzij anders vermeld worden onze groepsreizen begeleid door Joost Smets of – in het geval van de reis Whisky met Bob – door zijn nuchtere tweelingbroer Bob Smets. Bij fly drives en maatwerkreizen gaat er in principe geen gids mee, al kan het zijn dat een lokale gids je tijdens delen van het reisprogramma vergezelt. Meer over Joost en Bob lees je hier.

Hoeveel mensen gaan er mee?

Wij staan voor kleinschalige reizen. Met onze groepsreizen gaan 4-8 deelnemers mee. Dat houdt in dat een reis gegarandeerd vertrekt wanneer er vier reizigers hebben geboekt. Zodra het zover is vermelden we dit op de website bij de desbetreffende reis. Op de site is ook te vinden of er nog plaatsen beschikbaar zijn voor een reis. Als dit niet langer zo is vermelden we dat de reis is volgeboekt.

Wij zijn met vier (of meer) personen. Kan ik een groepsreis privé maken?

Een reis gaat door vanaf vier deelnemers. In sommige gevallen is het mogelijk een groepsreis ‘op slot’ te zetten voor groepen vanaf vier personen. De inschrijving stopt dan en er wordt bij de reis vermeld dat er geen plaatsen meer beschikbaar zijn. De prijs per persoon kan in dit geval hoger uitvallen dan het op de website vermelde bedrag. Niet alle groepsreizen kunnen privé gemaakt worden. Neem contact op over de mogelijkheden.

Hoe reizen we?

Dankzij onze kleinschaligheid kunnen we ons flexibel verplaatsen. Vaak kiezen we voor minibussen, waarvan de luxe en het moment van laatste wasbeurt kunnen variëren per land dat wordt bezocht. Op plekken waar we dit verstandiger vinden regelen onze lokale partners het vervoer. Andere transportmiddelen zoals vliegtuigen en veerboten staan in de desbetreffende reisbeschrijvingen vermeld.

Ik reis in mijn eentje. Hoe zit dat met accommodatie?

Accommodatie is vaak op basis van tweepersoonskamers. We gaan ervan uit dat onze reizigers flexibel zijn en het geen probleem vinden een kamer met een andere reisdeelnemer te delen. Je betaalt bij ons dus geen toeslag als je in je eentje een reis boekt.

Kan ik tijdens een reis mijn eigen gang gaan?

Tot op zekere hoogte wel. Tot hier en verder is eigenwijs en kan zich goed voorstellen dat jij dat ook bent. Misschien heb je geen zin in een bepaald onderdeel van een reis, wil je wat tijd zonder de groep of heb je gewoon een ander plan. In overleg is er veel mogelijk.

Waarom vind ik nergens foto’s van bezienswaardigheden op deze website?

Omdat onze reizigers meer willen dan een afvinklijstje met hoogtepunten, maar zonder diepgang. Omdat onze reizigers niet kiezen voor een veilige en voorspelbare sprookjeswereld, maar voor een reis waar thuiskomen met een verhaal belangrijker is dan mooie plaatjes die je ook op internet of in een glossy reismagazine kunt vinden.

Soms is er trouwens wel iets moois te zien op de plekken die we bezoeken. Zie het als een bonus.

Heb ik een visum nodig?

Op dit moment zijn Abchazië en Turkmenistan de enige landen in ons reisaanbod waarvoor je een visum nodig hebt. We helpen je graag met het invullen van een digitaal aanvraagformulier voor een Abchazisch visum en geven advies over andere visa. Het visum zelf wordt in de meeste gevallen ter plekke tijdens de reis opgehaald.

Lees hier hoe je zelf je Abchazisch visum kunt aanvragen.

Waar vind ik informatie over vaccinaties?

Bij je huisarts of, beter nog, de GGD.

Waar vind ik informatie over het boeken, betalen en annuleren van reizen?

Hierover lees je onder voorwaarden. Toch nog vragen? Stuur dan een mailtje naar info@tothierenverder.nl.