Rendieren en vuurvossen

   There’s an English version, too!

Wáár gaan we heen?!

Naar Russisch Lapland! In iets meer dan een etmaal reis je met de nachttrein van Sint-Petersburg naar Moermansk. De Arktika Express is misschien niet één van de grote treinreizen ter wereld, maar de romantiek liegt er niet om: dwars door besneeuwd Karelië, met dampende glazen thee in je eigen coupé en langs stations met namen als Polyarny Krug – Russisch voor station Poolcirkel.

Alyosha, het huizenhoge monument voor de Verdedigers van Arctisch Rusland, heet je welkom in Moermansk. Vanaf het eindstation trek je het koude Kola schiereiland in. Je reist naar Teriberka aan de rand van de wereld, waar de Barentszzee begint. Meer landinwaarts leiden de witte wegen naar het Samische dorp Sam-Syyt, waar houten godenbeelden de wacht houden bij een bevroren meer.

Waarom wil ik dáár naartoe?

Vuurvossen – zo noemen de Samen het noorderlicht. Het dunbevolkte Kola schiereiland is één van de beste plekken in Europa om het fenomeen waar te nemen. Je moet er een beetje geluk voor hebben, maar aan de locaties zal het niet liggen. Veel afgelegener dan de verre buitenpost Teriberka, met zijn scheepskerkhof en scheefgezakte Sovjetflats, kom je niet – over enigszins begaanbare wegen althans.

Wie 50.000 hectare nodig heeft voor zijn rendierkudde gaat evenmin midden in de stad wonen. Het dichtstbijzijnde dorp ligt 40 kilometer bij Sam-Syyt vandaan. Behalve een ritje op de rendierslee kun je je hier ook wagen aan touwtrekken op ijs en Samenvoetbal, voor je weer in de Arktika Express naar Sint-Petersburg stapt.

beschikbaar
beste reisperiode
duur
vervoer
december - maartfebruari - maart8 dagentrein, huurauto
€ 1450     p.p. (2 deelnemers),      € 1250     p.p. (4 deelnemers)

Het programma op het Kola schiereiland is ook mogelijk met een gids.

Inclusief

  • internationale vlucht Amsterdam – Sint-Petersburg
  • transfers in Sint-Petersburg
  • Arktika Express Sint-Petersburg – Moermansk
  • huurauto vanaf Moermansk
  • overnachtingen op basis van tweepersoonskamer, inclusief ontbijt

Exclusief

  • reisverzekering
  • maaltijden, tenzij anders vermeld
  • uitgaven van persoonlijke aard
  • visum Rusland (kosten ca. €120)


 

Meer Russisch Lapland

Reisverhaal: De goden van de Samen in Russisch Lapland
Filmtip: Leviathan

Ik wil verder!

Nieuwsgierig naar deze reis? Vul het contactformulier in en vraag vrijblijvend het programma van rendieren en vuurvossen aan.

Als je wilt kun je onze privacyverklaring lezen voor je op verstuur klikt.

No sleep till sunrise (II)
Whisky zonder Bob