Tot hier en verder organiseert tot nader bericht geen reizen

Even voorstellen

In 2017 heb ik, Joost Smets, reisbureau Tot hier en verder opgericht omdat reizen volgens mij een stuk minder braaf en veel tegendraadser kan. Vergeet die Top 10 van bestemmingen waar je volgend jaar beslist heen moet; weg met nietszeggende afvinklijstjes uit reisgidsen en brochures. Je gaat niet op reis om vooraf precies te weten wat je gaat zien of beleven. En al helemaal niet om uit te rusten. Reizen is grenzen opzoeken en eroverheen gaan.

Ervaring

De reizen die ik organiseer gaan naar landen waar niets te doen is, naar boevenlanden waar juist erg veel te beleven valt, naar landen die je alleen met een vergrootglas in de atlas vindt en naar landen die niet eens bestaan. Reizen zonder comfort. Waar je een flinke kater aan kunt overhouden.

Samen met vrienden ging ik zwemmen in zeven zeeën; met mijn vrouw en kinderen reed ik in een busje naar Turkmenistan. Soms herkenden we een slecht plan pas als we er middenin zaten. We verdwaalden in Oost-Europa, sjoemelden met papierwerk in Centraal-Azië en onderhandelden met overheidsinstanties in de Kaukasus. Niet altijd even makkelijk, maar hoe verder je buiten de lijntjes kleurt, hoe mooier de verhalen waar je mee thuiskomt.

En verder

Naast reizen organiseren en begeleiden was ik ooit bioloog, leerkracht basisonderwijs en schrijf ik voor verschillende (reis)bladen. De atlas is mijn lievelingsboek, Edinburgh of the Seven Seas de plaats die ik het liefst eens zou bezoeken. Of het nu om reizen, films, sport of muziek gaat; ik hou ervan wanneer iets afwijkt van de norm. Ik hou van tenenkrommende B-films en gitzwarte Deense comedy’s, van Russisch dammen en American football, van Moldavische etnofolk en Noorse black metal. Overal waar ik kom verbaas ik me over plaatsen, mensen en gebruiken die mijn wereld weer iets groter maken. Ga je mee?