Onmisbaar Centraal-Azië

Boekentip bij de reis Culturele overdosis: Sovjetistan van Erika Fatland. Vijf maanden lang reisde ze door Turkmenistan, Kazachstan, Tadzjikistan, Kirgizië en Oezbekistan. Het resultaat is een feest van herkenning voor mensen die de regio een warm hart toedragen: van het bruine tape om veel te grote koffers tot de al even uit de kluiten gewassen en alomtegenwoordige vlaggenmasten.

“Op het moment dat de wielen de grond raakten, maakten de meeste passagiers hun veiligheidsgordel los. Het cabinepersoneel had zich al een tijdje niet meer laten zien; ze hadden het opgegeven om te foeteren op de mannen in kaftan die onvast op hun benen door het gangpad wankelden, op zoek naar hun handbaggage. Door het kunststof vliegtuigraampje onderscheidde ik de nieuwe luchthaventerminal, het witte marmer blonk in de ochtendzon. Nog nooit had ik me zo ver van huis gevoeld.”

Erika zag hoe de Turkmeense president Gurbanguly Berdimuhamedow van zijn paard werd gelanceerd en hoe Kazachse jongens er met de zweep van langs kregen terwijl meisjes hen galopperend achtervolgden. Ze liep met tassenvol illegaal gewisseld geld over straat en genoot – ondanks de Oezbeekse popmuziek – van het sublieme Registan. Onmisbare reisliteratuur voor iedereen die naar Centraal-Azië reist of daarvan droomt.

Een beladen liefdesgeschiedenis
Gevangen in Svaneti