Onbestaand maakt onbemind (V)

   There’s an English version, too!

Wáár gaan we heen?!

Dat ligt er maar net aan wie je het vraagt. Volgens de vrijheidsstrijders van Polisario gaat het hier om de Sahrawi Arab Democratic Republic, maar als er lastige vragen worden gesteld bij de checkpoints van de Marokkaanse politie (wij achten de kans aanwezig) adviseren we je met klem het op Marokkaanse Sahara te houden. De Fransen en Spanjaarden hebben het over Sahara Occidental; in Nederland noemen we het de Westelijke Sahara.

Sinds het vertrek van kolonisator Spanje in 1975 wordt er stevig gebakkeleid over de Westelijke Sahara. De onafhankelijkheid van het land wordt door 84 VN-lidstaten erkend – waarvan er 40 op hun schreden terugkeerden nadat Marokko hen een vette worst voorhield in ruil voor het intrekken van die erkenning. In praktijk staat 4/5 deel onder controle van Marokko en maken de Sahrawi de dienst uit achter de Berm, een zandmuur van 2700 kilometer lang.

Waarom wil ik dáár naartoe?

Vliegen, wind, stof en zand! Goed, voor een reclamepraatje moeten we niet bij voormalige bezetter Spanje wezen, maar off-road fanaten en liefhebbers van eindeloze leegte weten wel beter. De Westelijke Sahara is na Mongolië het dunst bevolkte land ter wereld. Dat betekent per 4WD over pistes door het verlaten binnenland, speuren naar rotstekeningen in de woestijn en kamperen aan de rand van diepe sebkha’s.

heen
terug
duur
deelnemers
plaatsen
nog onbekendnog onbekend8 dagen3-6niet beschikbaar
Helaas, deze reis wordt niet meer georganiseerd

Inclusief

  • vervoer per 4WD in Marokko en de Westelijke Sahara (en je mag ook zelf rijden als je dat leuk vindt)
  • drie overnachtingen op basis van twee- of driepersoonskamer
  • vier overnachtingen in gedeelde tent, waarvan twee nachten wildkamperen
  • maaltijden
  • transfers van en naar vliegveld Agadir

Exclusief

  • vliegticket Amsterdam – Agadir
  • reisverzekering
  • uitgaven van persoonlijke aard

Meer Westelijke Sahara

Boekentip: De laatste kolonie van Afrika
Filmtip: Eindeloos wachten in de Sahara

Onbestaand maakt onbemind (II)
Culturele overdosis