Reis op maat

Wil je weg met tot hier en verder, maar zoek je iets anders dan de groepsreizen of individuele reizen die we aanbieden? We maken graag een reis op maat voor je.

Een reis op maat organiseren we het liefst naar (al dan niet erkende) landen waarmee we persoonlijk ervaring hebben én die we nog steeds leuk vinden. Op de kaart zie je welke bestemmingen dat zijn. Waarom juist deze landen? Dat leggen we hieronder graag uit.


 

Voorbeelden & ervaringen

Reis op maat naar Kirgizië voor een gezin met volwassen kinderen: hiken naar bergmeren in de uitlopers van het Tien Shan, overblijfselen van de Zijderoute in verre uithoeken van het land en op zoek naar memorabele bushokjes.

“Wat een geweldige reis! Elke dag een avontuur. Song Köl was fantastisch. Wat een uitgestrektheid! Vanochtend hebben we nog twee uurtjes paardgereden en op de terugweg een stuk van een plaatselijk festival meegepakt waar dans en muziek was, maar natuurlijk ook kok boru werd gespeeld.”

Gerda Brouwer

Reis op maat naar Albanië voor vijf vriendinnen: Byzantijnse fresco’s, Griekse ruïnes en in het spoor van volksheld Skanderbeg – met overnachtingen in traditionele Ottomaanse gebouwen.

“Zeer betrouwbaar en heel goed bereikbaar. Kan de wensen van de klant voor 100% invoelen en vervullen.”

Catherine van Kempen


Waarom wil ik dáár naartoe?

albanië
Een welkom gebrek aan regelgeving, een vlag als een Kuifjeland vol snoodaards en duizenden bunkers die het pokdalige landschap als een laag acné bedekken. Albanië heeft het allemaal.

Albanië leent zich bij uitstek voor een actieve vakantie: hiken tussen verdedigingstorens in de Vervloekte Bergen, zwemmen in de Adriatische en Ionische Zee en op zoek naar volksheld Skanderbeg in Krujë, Lezhë of als cognacmerk.

Ja, ik wil naar Albanië!

armenië
De rode stenen van de hoogvlakte sluiten naadloos aan bij de huizen, kerken en kloosters van Armenië. Het landschap wordt overal gedomineerd door de bergen van de Kaukasus, maar dat de heilige berg Ararat in het huidige Turkije ligt is voor veel Armeniërs een onverwerkt trauma.

Armenië is trots op zijn rotstekeningen, khachkhars, abrikozen en moerbeienwodka en ze hebben er de langste kabelbaan ter wereld. Het is er nog rustig ook, want niemand uit de buurlanden wil op vakantie naar Armenië.

Ja, ik wil naar Armenië!

azerbeidzjan
Een land waar vlammen uit de bodem schieten, moddervulkanen bubbelen en water brandt: het is onbegrijpelijk dat zo weinig reizigers Azerbeidzjan bezoeken.

Azerbeidzjan is een land van contrasten. In miljoenenstad Baku rijden Lamborghini’s naast Lada’s en verrijzen spiegelende vlammentorens boven de oude binnenstad. Het oliegeld van de hoofdstad heeft andere delen van het land nooit bereikt. In Zijderoutehalte Sheki en bergdorpen als Xınalıq, waar iedereen met zijn neef of nicht getrouwd lijkt te zijn, is de tijd stil blijven staan.

Ja, ik wil naar Azerbeidzjan!

bosnië en herzegovina
Het Balkangevoel begint bij Bosnië: ćevapčići, rakija en een wat lossere interpretatie van regelgeving dan bij ons. Hier mag je zwemmen onder de watervallen van Kravice of een onverantwoorde sprong van Mostars boogbrug wagen.

Bosnië is meer dan alleen Sarajevo, Mostar en Počitelj. Minstens even leuk is op de koffie gaan bij de dorpsbewoners in het Bjelašnica gebergte. Of je lach proberen in te houden bij de ‘piramide’ van Visoko.

Ja, ik wil naar Bosnië!

bulgarije
Versteende paddenstoelen en andere bizarre rotsformaties in de Rodopen, gletsjermeren in nationaal park Pirin en de rode rotstorens van Belogradchik die in een fantasyfilm niet zouden misstaan. Aan landschappen die je “Oeh!” en “Aah!” doen roepen heeft Bulgarije geen gebrek.

Zin in cultuur na zo’n overdaad aan natuur? Hebben ze ook. De torens van Veliko Tarnovo, het kleurrijke Rila klooster en de Ottomaanse erfenis van Melnik, bijvoorbeeld.

Ja, ik wil naar Bulgarije!

georgië
Eeuwenoude verdedigingstorens, de ondergrondse doolhoven van grottensteden, lugubere dodenhutten en hele valleien die niet op het elektriciteitsnet zijn aangesloten: tijdreizen is in Georgië heel gewoon.

Of je nu in een Lada Niva over de bergpassen van de Kaukasus rijdt, tussen met sneeuw bedekte pieken loopt of je verbaast over de nouveau kitsch van Batumi of Akhalstikhe – een dag in Georgië sluit je bij voorkeur af in het gezelschap van een tamada. Na vijf glazen zelfgestookte wijn of chacha die de tranen in je ogen doet springen, spreken we allemaal Georgisch.

Ja, ik wil naar Georgië!

kazachstan
Wakker worden met een fris schuimend glaasje kamelenmelk, terwijl het steppegras golft in de wind – welkom in Kazachstan!

Wie denkt dat Kazachstan één grote steppe is, heeft gelijk. Maar er is meer: de buitenaards ogende rotsformaties van Mangystau, het kosmopolitische Almaty en de canyons, duinen en bergmeren die er vlakbij te vinden zijn. Nou ja, vlakbij naar Kazachse maatstaven dan.

Ja, ik wil naar Kazachstan!

kirgizië
Hou je van zee en strand, historische bouwwerken, lekker eten? Dan zit je in Kirgizië helemaal verkeerd. Natuurliefhebbers zijn hier wel op hun plek.

Op een steenworp afstand van de in beton gevangen schoonheid van Bishkek begint de ongerepte natuur al. Bergen (sommige hoger dan 7000 meter), watervallen en kristalheldere meren zijn in dit land nooit ver weg. Doen: slapen in een yurt en Kok Boru kijken. Niet doen: koemis drinken en je wandelschoenen vergeten.

Ja, ik wil naar Kirgizië!

kosovo
Onbestaand maakt onbemind IV? Lang niet iedereen erkent Kosovo, tenslotte. Toch, als 116 landen je onafhankelijkheid erkennen, is de lol er voor tot hier en verder snel af.

Wat van ons iedereen mag erkennen, is dat Kosovo als bestemming de moeite waard is. De kans op Servische knokploegen is het kleinst in Prizren, in de ruige bergen en bij de versterkte stenen huizen waar Kosovaren ooit hun toevlucht zochten in tijden van bloedwraak.

Ja, ik wil naar Kosovo!

noord-macedonië
Hete pepers, lekker eten en rakija: je vakantie in Noord-Macedonië doorbrengen is geen straf. Tenzij je in de moerassen van Monospitovo belandt, natuurlijk.

Als je dan toch in het zuiden bent, zijn de Romeinse mozaïeken in Bitola en de bergen van nationaal park Pelister plekken met minder stank en muggen. In het noorden zit je veiliger (N.B. het Ministerie van Buitenlandse Zaken denkt hier anders over), met de vreemde rotsformaties van Kratovo en het millennia oude observatorium van Cocev Kamen.

Reisverhaal: Rakija is het antwoord

Ja, ik wil naar Noord-Macedonië!

oezbekistan
Samarkand, Bukhara, Khiva – de steden van de Zijderoute kent iedereen al. En terecht, want mooier dan de met blauw geglazuurde tegels versierde koepels wordt Oezbekistan niet.

Maar Oezbekistan heeft ook minder moois te bieden. Achter de betoverende façade vind je roestende scheepswrakken waar ooit het Aralmeer lag, woestijnforten in de uitgestrekte leegte van Karakalpakstan en groene valleien waar oude mannetjes op ezels voorbij sukkelen.

Ja, ik wil naar Oezbekistan!

roemenië
tot hier en verder onderhoudt een innige haat-liefde verhouding met Roemenië. We hebben er gewoond, zijn er een keer of vijftien geweest en je maakt ons met weinig dingen zo blij als met een petfles zelfgestookte palinca.

Van de muggenterreur in de Donaudelta tot de zigeunerpaleizen in Transsylvanië en van de schunnige grafmonumenten in Maramureș tot wildmassages in de Karpaten – tot hier en verder verbaast zich in dit land nergens meer over.

Ja, ik wil naar Roemenië!

servië
Drankliefhebbers weten Servië te vinden voor de zelfgestookte pálinka in het noorden en rakija in de rest van het land. Verder is het er opvallend rustig – wat gelijk een tweede reden is om naar dit land te reizen.

Een derde reden is de natuur: wandelen in de bergen van het Suva Planina of nationale parken zoals Đerdap of Fruška Gora. Wie nog altijd niet overtuigd is, kan thuis beginnen met wat Balkangevoel opsnuiven door een film van Emir Kusturica op te zetten.

Ja, ik wil naar Servië!

turkije
tot hier en verder is thuis in Turkije (nou ja, het tolsysteem op de snelwegen snappen we nog niet helemaal) en houdt van İstanbul. Van massieve Byzantijnse muren en graffiti in Miklagaard tot de ranke minaretten van Constantinopel: overal loop je hier in de geschiedenis. Laag over laag over laag.

Wie Turkije helemaal wil beleven reist verder naar het oosten. Daar kampeer je in de krater van een slapende vulkaan en verbaas je je over megalomane hobbyprojecten als de godenbeelden van Nemrut Dağı en het İshak Paşa Sarayı plezierpaleis.

Ja, ik wil naar Turkije!

turkmenistan
Van Turkmenistan wordt vaak lacherig vermeld dat de president er een bos in de woestijn laat aanleggen, dat de vijfbaanswegen in het witmarmeren Ashgabat nagenoeg leeg zijn en dat je er een boete krijgt als je auto niet netjes gewassen is.

Goed, dat is ook allemaal waar. Voeg daaraan toe het grootste overdekte reuzenrad ter wereld, de ruïnes van wandelende woestijnstad Merv en de brandende gaskrater van Derweze (de ‘Deur naar de Hel’) en je hebt genoeg redenen om het meest gesloten land van Centraal-Azië proberen binnen te komen.

Ja, ik wil naar Turkmenistan!

overige bestemmingen

tot hier en verder reisde door 67 (al dan niet erkende) landen en kan je helpen met een reis naar één van de onderstaande bestemmingen. Voor een vakantie naar Denemarken, Frankrijk of een ander land waar we niet echt warm voor lopen rekenen we natuurlijk wel wat meer. Het moet voor ons ook leuk blijven.


slovenië

ierland
montenegro
slowakije

belgië
ijsland
nagorno-karabach
spanje

iran
nederland

denemarken
italië
noord-ierland
tsjechië

duitsland
kroatië
vaticaanstad

engeland
letland
vs

estland
oekraïne
wales

færoer
litouwen
oostenrijk
wit-rusland

finland
luxemburg
polen
zuid-ossetië

frankrijk
malta
portugal

gibraltar
zwitserland

griekenland


* Terug te vinden in ons huidige reisaanbod

 

Weg met tot hier en verder

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en we nemen snel contact met je op.

Of stuur meteen een berichtje:   

Als je wilt kun je onze privacyverklaring lezen voor je op verstuur klikt.

Onbestaand maakt onbemind (I) Transnistrië (individueel)