Extra whisky op Jura

“Unsafe to pass,” beweert het personeel van de ferry tussen Jura en Islay. Er hangt geen mist en de overkant is gewoon zichtbaar. Het is natuurlijk ook onveilig als de kapitein een stuk in zijn kraag heeft gezopen – een mogelijkheid die op deze Schotse eilanden nooit helemaal uitgesloten is. Bovendien heeft de ferrymaatschappij in haar licentiecontract staan dat ze alleen hoeven te varen als ze er zin in hebben.

“Het is niet alsof dit een op zichzelf staand incident is,” vult de in Londen wonende Saskia aan. “Vorig jaar werd er een festival op Jura georganiseerd en zou de veerboot ook ’s avonds varen. Maar de passagiers, gehandicapten incluis, mochten op de kade blijven staan.” Toch houdt haar vader David van Jura en Islay. Hij blijft er terugkomen. “Waarom dan?” wil Daan weten. “Because we can’t get off the bloody ferry!” roept David uit.

Na enkele glazen Diurachs’ Own beginnen Saskia en haar vriend Ryan zich zorgen te maken. Waar moeten ze deze gedwongen nacht op het eiland met amper 200 inwoners doorbrengen? De zestien kamers van het hotel en het enige bed and breakfast zijn volgeboekt. Zelf kamperen we tussen de palmbomen op het grasveld van het Jura Hotel, pal tegenover de destilleerderij. Zonder toilet, zonder douche en zonder te betalen. “Jullie mogen wel in mijn tent slapen,” stelt Daan voor. “Ik slaap wel in de voortent van de andere tent, bij de rest.”

David is prima gezelschap en raakt niet uitgepraat over whisky. Hij vindt het ‘brilliant’, onze whiskyreis door Schotland langs zo veel eilanden. “Jullie hebben extreem veel geluk,” meent hij. “Normaal gesproken zijn de midges veel erger deze tijd van het jaar.” Na een paar glazen Jura Prophecy, een Arran Machrie Moor en een tien jaar oude Laphroaig moeten we toegeven dat we er eigenlijk helemaal niet zoveel last van hebben. “Wat doen jullie tegen de midges?” vragen we het personeel van het Jura Hotel de volgende dag. “Binnen blijven. Dat is het enige wat werkt!”

Bij de ferry wordt ‘s ochtends op beschaafde Britse wijze geklaagd: “This will be taken to the highest political circles. Ears will be cut off! At the very least we will inconvenience someone.” Er kan echter geen verontschuldiging af bij de kapitein, die opnieuw vijf minuten te vroeg vertrekt en een aanscheurende auto op Jura in de kou laat staan.

(Whisky met Daan, Gijs, Jaap en Bob)

Kilkim Žaibu