Duurzaamheid en toerisme – dat schuurt. Bij tot hier en verder houden we ervan als het schuurt en zien we vooral kansen. Toerisme zorgt voor werk, culturele uitwisseling en kan bijdragen aan goede ontwikkelingen – zeker in moeilijke gebieden. En dat zijn precies de gebieden waar wij graag heen reizen!

Lokale initiatieven

Om duurzamer te reizen kun je je ecologische voetafdruk verkleinen, of duurzaamheid op een andere manier vergroten. Daarom bieden we onze reizigers de mogelijkheid om lokale non-profit organisaties te ondersteunen die duurzaamheid en milieubewustzijn propageren, op plaatsen waar dergelijke begrippen lang niet zo vanzelfsprekend zijn als bij ons.

Verwacht van ons geen handige rekentools waarmee je precies kunt berekenen hoeveel ton CO2 je zou moeten compenseren. Bovendien, met een euro kom je in Abchazië verder dan in Lapland. Op je factuur bieden we de mogelijkheid een extra bedrag (bijvoorbeeld 1% van je totale reissom) over te maken aan één van de lokale organisaties die hieronder worden genoemd.

Abchazië

In Abchazië werken we samen met Горная Абхазия (Highland Abkhazia), een stichting die projecten op het gebied van cultureel erfgoed, archeologie, ecologie en toerisme ondersteunt en ontwikkelt. Highland Abkhazia houdt onder andere schoonmaakacties in de bergen, zoals bij het Amtkalmeer, en stimuleert milieubewust gedrag onder toeristen.

Albanië

Outdoor Albania Association zet zich in voor het behoud van de natuur in Albanië en de ontwikkeling van ecotoerisme, in samenwerking met lokale gemeenschappen. Door lokale gemeenschappen en met name jongeren op het platteland in staat te stellen op een duurzame manier gebruik te maken van mogelijkheden voor ecotoerisme, creëert deze non-profit organisatie werkgelegenheid in gebieden waaruit veel jongeren emigreren om elders op zoek te gaan naar een baan. Outdoor Albania Association is onder andere betrokken bij de restauratie van cultureel erfgoed en schoonmaakacties.

Armenië, Azerbeidzjan en Georgië

Het mooie aan het Caucasus Nature Fund is dat ze projecten in zowel Armenië, Azerbeidzjan als Georgië ondersteunen. Een zeldzaam stukje samenwerking dat hoopvol stemt voor de toekomst van de Zuidelijke Kaukasus.

Moldavië en Transnistrië

Hou je ervan om uit te rekenen hoeveel bomen er geplant moeten worden om je CO2 te compenseren? Jij doet het rekenwerk, Seed It Forward plant die bomen in Moldavië (en af en toe ook in Transnistrië).

Schotland

Nog meer bomen! Trees for Life houdt zich bezig met het herstel van het Caledonian Forest. Hun leger vrijwilligers trekt ten strijde tegen overbegrazing en de vergrijzing van een iconisch landschap.

Lapland

Rewilding Europe wil Europa wilder maken. Dat betekent meer ruimte voor natuur en dieren in het wild, in uitgestrekte gebieden zoals Lapland. Tegelijkertijd wil het cultureel erfgoed zoals dat van de Sámi behouden en lokale, duurzame banen creëren door middel van ecotoerisme.

Litouwen

BEF Lithuania houdt zich bezig met herstel van het habitat van de waterrietzanger in de Nemunas Delta. Er wordt nauw samengewerkt met de lokale bevolking om milieuvriendelijke praktijken aan te moedigen. Door je eigen waterrietzanger te adopteren help je een diersoort die wereldwijd nog maar in vier landen broedt.

Kirgizië

In Kirgizië zet Snow Leopard Trust zich in voor de bescherming van sneeuwluipaarden. Dit doet de stichting in nauwe samenwerking met lokale gemeenschappen. Natuurbeschermers en bewoners van voor sneeuwluipaarden geschikte leefgebieden zoeken samen naar manieren om naast elkaar te kunnen bestaan en ontwikkelen gezamenlijk beschermingsprogramma’s.

International Tourism Plastic Pledge

Naast het steunen van lokale initiatieven heeft tot hier en verder de International Tourism Plastic Pledge ondertekend. We willen het gebruik van plastic op reis zoveel mogelijk verminderen. Bijvoorbeeld door je dopper stiekem terug te stoppen in je rugzak, wanneer een norse Russische securitymedewerker je sommeert hem weg te gooien. Of door bier uit herbruikbare bekers te drinken.