Duurzaamheid en toerisme – dat schuurt. Bij tot hier en verder houden we ervan als het schuurt en zien we vooral kansen. Toerisme zorgt voor werk, culturele uitwisseling en kan bijdragen aan goede ontwikkelingen – zeker in moeilijke gebieden. En dat zijn precies de gebieden waar wij graag heen reizen!

Lokale initiatieven

Om duurzamer te reizen kun je de CO2-uitstoot van je vlucht compenseren, of duurzaamheid op een andere manier vergroten. Dat lost het probleem niet op, maar is wel een stap in de goede richting. Daarom ondersteunen we lokale non-profit organisaties die duurzaamheid en milieubewustzijn propageren, op plaatsen waar dergelijke begrippen lang niet zo vanzelfsprekend zijn als bij ons.

Verwacht van ons geen handige rekentools waarmee je precies kunt berekenen hoeveel ton CO2 je zou moeten compenseren. Bovendien, met een euro kom je in de Kaukasus verder dan in Lapland. We doneren standaard 2% van onze winst aan sympathieke instanties zoals hieronder genoemd, of aan een duurzaam initiatief naar keuze. Dat mag gerust in een land zijn dat niets met onze reizen te maken heeft, bijvoorbeeld door een moeras te adopteren in Ierland.

En inderdaad, we kiezen ervoor om standaard geld apart te zetten voor een duurzamere wereld. Dat betekent dus niet een opt-in, waarbij je als reiziger een hokje aanvinkt om een paar tientjes extra te betalen. Bij ons krijg je een opt-out, waarbij je ons om 2% korting mag vragen als je liever niet meedoet. Even goede vrienden.

Armenië, Azerbeidzjan en Georgië

Het mooie aan het Caucasus Nature Fund is dat ze projecten in zowel Armenië, Azerbeidzjan als Georgië ondersteunen. Een zeldzaam stukje samenwerking dat hoopvol stemt voor de toekomst van de Zuidelijke Kaukasus.

Lapland

Rewilding Europe wil Europa wilder maken. Dat betekent meer ruimte voor natuur en dieren in het wild, in uitgestrekte gebieden zoals Lapland. Tegelijkertijd wil het cultureel erfgoed zoals dat van de Sámi behouden en lokale, duurzame banen creëren door middel van ecotoerisme.

Schotland

Meer bomen! Trees for Life houdt zich bezig met het herstel van het Caledonian Forest. Hun leger vrijwilligers trekt ten strijde tegen overbegrazing en de vergrijzing van een iconisch landschap.

Kirgizië

In Kirgizië zet Snow Leopard Trust zich in voor de bescherming van sneeuwluipaarden. Dit doet de stichting in nauwe samenwerking met lokale gemeenschappen. Natuurbeschermers en bewoners van voor sneeuwluipaarden geschikte leefgebieden zoeken samen naar manieren om naast elkaar te kunnen bestaan en ontwikkelen gezamenlijk beschermingsprogramma’s.

International Tourism Plastic Pledge

Naast het steunen van lokale initiatieven heeft tot hier en verder de International Tourism Plastic Pledge ondertekend. We willen het gebruik van plastic op reis zoveel mogelijk verminderen. Bijvoorbeeld door je dopper stiekem terug te stoppen in je rugzak, wanneer een norse Russische securitymedewerker je sommeert hem weg te gooien. Of door bier uit herbruikbare festivalbekers te drinken.