De stilte en leegte van Tsjetsjenië

Boekentip bij de reis Onbestaand maakt onbemind (IV) Zuid-Ossetië en de Noordelijke Kaukasus: Kaukasus, Kaukasus! van Anatoli Pristavkin. De onafscheidelijke tweeling Kolja en Sasja wordt op de trein naar Tsjetsjenië gezet, om net als kolonisten een nieuw leven op te bouwen in een verlaten dorp. Maar de weeskinderen zijn niet de enigen die op transport worden gezet.

“Heel Rusland was in beweging, heel Rusland was naar iets onderweg, en wij zaten in de stroom, als onvervreemdbaar onderdeel – Ruslands kinderen. En nu voerden ze ons over die harde weg met diepe scheuren, langs door niemand geplukte bloemen, rijpende appelbomen en zwarte, naar de zon gerichte, halfuitgevallen zonnebloemen. En er was geen mens. Niemand. Tijdens onze urenlange tocht kwamen we geen paard en wagen, geen auto en geen toevallige wandelaar tegen. Er was overal leegte. De akkers waren rijp. Iemand had hier gezaaid, gewied en hier en daar geoogst. Wie?”

Langzaam wordt de jongens duidelijk waarom de prachtige streek hen met zoveel stilte en leegte ontvangt, waar de Tsjetsjenen zijn gebleven. En waarom de Kaukasus niet op hen zit te wachten.

Wachten op het leven in de Westelijke Sahara