De laatste kolonie van Afrika

Boekentip bij de reis Onbestaand maakt onbemind (V) Marokko en de Westelijke Sahara: De laatste kolonie van Afrika van Nicolien Zuijdgeest.

Het is maar weinig mensen gegund het conflict om de Westelijke Sahara uit zoveel invalshoeken te belichten als Nicolien Zuijdgeest. Nicolien reist naar Laâyoune en Smara in de door Marokko bestuurde ‘Bezette gebieden’, Tifariti en Agounit in de ‘Bevrijde gebieden’ van de Sahrawi Arab Democratic Republic, de vluchtelingenkampen bij Tindouf in Algerije en bezoekt Saharaanse diaspora in Mauritanië en Polisario-overlopers in Marokko.

Een indrukwekkende prestatie, want zomaar de grens oversteken is er niet bij dankzij de 2700 kilometer lange en van landmijnen vergeven Berm die tussen de strijdende partijen is aangelegd. Toch zijn niet zozeer de bezochte plaatsen als wel de persoonlijke gesprekken die Nicolien voert de belangrijkste reden om dit boek te lezen. Hoe ga je ermee om als amateuristische agenten je 24 uur per dag schaduwen? Wat houdt de Saharanen die al sinds 1975 in de vluchtelingenkampen leven op de been? En seks met je geliefde in een tent die door meerdere generaties wordt gedeeld – hoe pak je dat eigenlijk aan als woestijnnomade? Een intiem inkijkje in een vergeten deel van de Sahara.

Slaapgebrek boven de poolcirkel
Aan de rand van de afgrond in Arctisch Rusland